8 dec. 2023
Kvinde læner sig op ad bogreol

Grov uagtsomhed i afgiftssager inden for energi- og forsyningssektoren

Forfattere
Anders Klinge

Associate Partner, Afgiftsrådgiver, EY Danmark

Cand.jur., afgiftsrådgiver, fokuseret på energi, ny teknologi og grøn omstilling

Niels T. Christensen

Manager, Indirect tax, EY Danmark

Afgiftsrådgiver med fokus på energi, ny teknologi og grøn omstilling.

8 dec. 2023
Relaterede emner Energi og forsyning Tax

Skattestyrelsen anklager i stigende grad virksomheder for grov uagtsomhed i sager om miljø- og energiafgifter, hvilket kan have store konsekvenser.

Skattestyrelsen statuerer i stigende grad grov uagtsomhed i forbindelse med kontrolsager på miljø- og energiafgiftsområdet, hvilket betyder, at Skattestyrelsen kan genoptage en afgiftsangivelse 10 år tilbage i tid. Den seneste tid har vi set flere sager, hvor Skattestyrelsen også inden for energi- og forsyningsområdet vurderer, at der i konkrete tilfælde er tale om grov uagtsomhed. Dette kan være ved beregning af for stor afgiftsgodtgørelse på fx elafgift eller ved manglende indbetalinger af vand- og spildevandsafgift.

Uagtsomhedsvurderingen

Uagtsomhed er en retlig standard, som anvendes til at vurdere, om en handling eller undladelse afviger fra en normal og anerkendt adfærd. Grænsen for, hvornår et forhold anses for simpelt uagtsomt og groft uagtsomt er flydende og varierer afhængigt af retsområdet. Sondringen har dog afgørende betydning for de konsekvenser, som uagtsom adfærd kan medføre.

På området for miljø- og energiafgifter anlægger Skattestyrelsen en streng vurdering af grov uagtsomhed. Det pålægger virksomheder et stort ansvar for at holde sig opdateret med regelændringer på området.

Senest er set eksempler på, at Skattestyrelsen statuerer grov uagtsomhed i sager, hvor virksomheder ikke har været opmærksomme på, at anvendelsesområdet for en anvendt opgørelsesmetode for miljøafgifter er blevet indsnævret. Dette på trods af, at den pågældende opgørelsesmetode fortsat er gældende for store dele af virksomhedens aktiviteter. Herudover ser vi ofte grove uagtsomhedsvurderinger i følgende tilfælde:

  • Beregning af for stor afgiftsgodtgørelse, fx af elafgift eller afgift på brændsler
  • Virksomheden driver uregistreret virksomhed, fx hvis en virksomhed afbrænder biomasse, men ikke er korrekt registreret for NOx-afgift og derfor ikke har indbetalt NOx-afgift
  • Forkert opgørelse af afgift på vand- eller spildevand

Det er vores oplevelse, at Skattestyrelsen generelt også anlægger en meget hård uagtsomhedsvurdering, når virksomheder benytter godtgørelsesordninger i forbindelse med tilbagebetaling af energi- og miljøafgifter.

Konsekvenser af statuering af grov uagtsomhed

Når Skattestyrelsen statuerer grov uagtsomhed i forbindelse med en kontrol, har det blandt andet den konsekvens, at genoptagelsesperioden forlænges fra normalt 3 år til 10 år.  

Den almindelige frist følger af skatteforvaltningsloven, hvorefter Skattestyrelsen som udgangspunkt ikke kan ændre afgiftstilsvar senere end tre år efter angivelsesfristens udløb.

Denne frist gælder dog ikke i tilfælde, hvor Skattestyrelsen vurderer, at forsæt eller grov uagtsomhed har bevirket, at afgiftstilsvaret er fastsat på et urigtigt eller ufuldstændigt grundlag.

Derudover vil grov uagtsomhed kunne medføre strafansvar, hvis anklagemyndigheden beslutter at rejse tiltale. I praksis medfører strafansvar en bødesanktion.

Skattestyrelsens praksis for statuering af grov uagtsomhed kan således have store konsekvenser for virksomheder og understreger behovet for løbende at holde sig opdateret om regelændringer, som kan have betydning for opgørelsen af afgifter på miljø- og energiområdet.
 

Sammendrag

Det har konsekvenser for virksomheder, når Skattestyrelsen i stigende grad statuerer grov uagtsomhed i forbindelse med kontrolsager på miljø- og energiafgiftsområdet. Konsekvensen er blandt andet, at genoptagelsesperioden forlænges fra 3 år til 10 år. 

Om denne artikel

Forfattere
Anders Klinge

Associate Partner, Afgiftsrådgiver, EY Danmark

Cand.jur., afgiftsrådgiver, fokuseret på energi, ny teknologi og grøn omstilling

Niels T. Christensen

Manager, Indirect tax, EY Danmark

Afgiftsrådgiver med fokus på energi, ny teknologi og grøn omstilling.

Related topics Energi og forsyning Tax